Vejen til østrigsk Skiführer

Drømmer du om at blive Østrigsk Skiführer ? 

(Austrian certified skiguide)

Læs med her, hvordan uddannelsesvejen til skiführer forløber. I nedenstående indlæg kan du læse det vigtigste i forhold til optagelsesprøven samt uddannelsens indhold og opbygning.

Skiführer – Hvad er det?

Skifører uddannelsen eksisterer kun i Østrig. I Østrig er det en høj kvalificeret og anerkendt uddannelse. Som skiführer er man bl.a. berettiget til at tage folk med ud på skitouring/ randonee i off-pisten i  åbent alpint gletcher terræn langt væk fra lifterne samt at tage klienterne med på heliskiing.

En skiführer har fokus på alpin sikkerhed og er en off-piste ski-guide på højeste niveau.

Off piste guiding I St. Anton

Anne-Louise S. Jørgensen. Certificeret østrigsk Skiführerin, december 2020.

FORUDSÆTNINGER

Forudsætningerne for at komme til skiführer optagelsesprøve er først og fremmest at have afsluttet den staatliche diplomskilærer uddannelse fra Østrig. Dvs. man skal have bestået alle uddannelsestrin, fra Anwärter til Staatliche, af den østrigske skilærer uddannelse inden det er muligt.

LÆS EVT VEJEN TIL STAATLICHER SKI INSTRUKTØR HER! 

Desuden skal man have afleveret en lægeerklæring på, at man er sund og rask samt dokumentere 10 touring beskrivelser, man selv har gået, med min. 800 hm. pr tur.

De officielle forudsætninger for at komme på østrigsk skiführer eller snowboardführer uddannelsen kan læses på tysk (eller engelsk) her:

https://www.snowsportaustria.at/ausbildung/ski-und-snowboardfuehrer/

Tilmelding til optagelsesprøven?

Lige nu kan man ikke tilmelde sig til optagelsesprøven, da kurserne allerede er startet denne vintersæson. Derfor intet link til tilmelding. Link til optagelsesprøven vil normalt også oplyses i ovenstående link. Dette vil oftest være synligt et par måneder op til oktober, hvor optagelsesprøven finder sted.

OPTAGELSESPRØVEN – INDHOLD

Optagelsesprøven til skifører foregår hvert år i oktober måned på Hintertuxer Gletcher, hvor der er 4 forskellige discipliner, som alle skal bestås, for at komme ind på selve skiführer uddannelsen.

Optagelseskravene og disciplinerne kan variere år fra år. Da jeg var til optagelsesprøven i oktober 2019, var følgende indhold:  

  1. Konditionstest med touring udstyr: Man går ca. 540 højdemeter op med ski på. Starter fra Tuxerferner Haus (2660m) op til toppen af Olperer liften (3200 m). Mænd max. 60 min. Kvinder max. 70 min.
  2. Øvelse/Træning med lavinebipper: På tid skal man med lavinebipper, sonde og skovl finde 2 begravede rygsække i sneen. Der kan være flere rygsække begravet i samme felt, hvor man søger. Rygsækkene indeholder også lavinebippere (eller et sendesystem), der er på send, således disse kan findes. Den ene rygsæk skal lokaliseres med en sonde. Den anden skal, udover at lokaliseres med en sonde, også graves op.
  3. Abseilen/Rapelling: Her skal vises, at du selvstændigt har kompetencerne og færdighederne til selv at komme kontrolleret ned fra en lodret klippeflade med tilhørende, rigtige anvendelsesbar udstyr.
  4. Trittsicherheit & touring teknik: Ved Trittsicherheits-testen skal du gå i kupereret, klippe terræn med touring skistøvler, rygsæk og ski på ryggen. Du skal vise, at du kan gøre det let som en fjer, op ad og ned af. Sådan skal det i hvert fald se ud for øjet. Derefter skal du tage dine ski af rygsækken, tage dem på til touring og vise at du mestrer den gående skitouring teknik op ad bakke. Der lægges især vægt på teknikken, hvor du drejer, der på tysk kaldes for Spitzkehren technik. Hvis du ikke ved, hvad det er, så kan youtube være behjælpelig med at vise det.

Består man alle 4 enheder fra optagelsesprøven, kan man deltage på selve skiführer kurserne, der efterfølgende finder sted på forskellige tidspunkter i løbet af vintersæsonen. 

Dato og varighed for de forskellige kurser for 2021/2022 kan ses her: https://www.snowsportaustria.at/ausbildung/termine/

Kurserne på skifører uddannelsen

Basis kursus

Dette kursus foregår normalt på en gletcher, Dachstein Gletcher området, Simony Hütte.

Man får et indblik i, hvad man ”basis” skal kunne efter endt skifører kurset. Lærer man ikke alt på basiskurset, så finder man i hvert fald ud af, hvad det er man skal gå hjem og øve efterfølgende!

På basiskurset fokuseres meget på, hvordan man begår sig med reb og knob i gletcher områder. Hvilke knob skal man kunne som skifører i bjergene, hvordan skal man føre med reb på gletcher. Hvordan skal afstanden være, hvor mange personer osv.

Og da man som skiführer skal kunne stå for redningen af sig selv og andre, hvis man falder i en gletcherspalte, bliver forskellige rednings teknikker på gletcher også lært og øvet i praksis. Derudover er emner som vejr og sneforhold, orientering med kort og kompas og moderne gps system, planlægning & touring, sne og lavinekendskab, alpine farer, lavinetrænings situationer også med på programmet selvfølgelig.

Freeride & Touring Kursus

Dette kursus foregår normalt på Pitztaler Gletcher. Man er så heldig at bo på hotel.

På dette kursus laver man alt, især i praksis, hvad der er relevant i forhold til skifører arbejdet i den virkelige verden. Man lærer og forbereder sig på til eksamensugen. Det er et meget intensivt kursus. Hvis man er godt forberedt og husker ALT det tillærte fra basiskurset, er man relativ godt med.

På dette kursus er der også meget touring forberedelse som til eksamen. En dag forløber ofte således at 2 personer (som til eksamen) har fået en tur at planlægge til næste dag, som de skal lede og føre gruppen, man er en del af. Det kan også være, at en enkelt person pludselig får stukket en tur eller rute i hovedet af sin uddanner, således man ikke kan forberede sig dagen før. Man skal have antennerne ude. Man bliver løbende evalueret af sin uddanner på forskellige områder såsom sneforhold, vejret, alpine farer, orientering eller på hvordan du fører og guider en gruppe osv. Der er dog plads til fejl endnu, for det er jo ikke den endelige eksamensuge.

Om eftermiddagen trænes ofte emner, i forhold til eksamen, hvad der er relevant at øve med gruppen. F.eks. redningsøvelser i gletcherspalte, lavinebipper træning osv. 

Om aftenen er der teori indenfor forskellige emner. På mit kursus var der blandt andet også en hel dag med alpin førstehjælp samt lavinerednings aktioner, som vi simulerede i praksis. Fordi det SÅ er vigtigt! Sikkerheden skal være i top. Det er så vigtigt, at en skiführer ved, hvornår der er risiko for alpine farer og hvad der skal gøres i alpine nødsituationer. Man er jo ikke altid selv herre over naturen!

Eksamens kursus

Dette kursus foregår normalt i det fantastisk touring ski område, Bielerhöhe. Deltagerne bor på et hotel midt i skitouring paradiset.

På dette kursus skal man vise, at man har opnået kompetencer og de færdigheder, der forventes indenfor uddannelsens rammer.

Man kan komme til eksamen i alle forskellige emner indenfor skifører uddannelsen: herunder skriftlige eksamener og multiple choice tests (bla. emner som natur beskyttelse, udstyrs kendskab, gletchers ogbygning & historie samt regler love indenfor faget m.m.).

Der er også mundtlige eksamener: F.eks. om vejr- og snekendskab, lavinefare og forskellige metoder til at minimere risikoen for laviner m.m. Også er der selvfølgelig de praktiske eksamener, der fylder meget:

  • Man skal vise, at man sikkert kan guide og føre en gruppe i højt alpint skitouring område. Først og fremmest, at man går den rigtige rute! Men også at man har et vist færdighedsniveau indenfor touring og bjergbestigning, herunder at føre en gruppe ned ad offpiste ruter, men også gå op og ned ad stejle klippepassager med eller uden reb, hvor sikkerheden skal være i top. Også skal man jo kunne stå på ski i off pisten på højt niveau, men det tager jeg som en selvfølge på dette kursus.
  • Derudover er der også praktisk (mundtlig) sne og lavine kendskab. Man skal f.eks. kunne forklare, hvordan man laver og gennemgår en sneprofil samt vise/udføre en af de forskellige sne stabilitetstest, der findes samt nævne forskellene på disse.
  • BESTÅ redningsøvelser fra gletcherspalte: Man skal kunne redde sig selv samt 1 kammerat ved hjælp af bestemt metode lært på kurserne.
  • LVS SUCHE: LAVINE BIPPER SØGNINGS STATION:  en meget vigtig del af eksamen. Man skal som til optagelsesprøven gøre det samme som beskrevet i ovenstående felt. Afhængig af sneforhold, bliver tiden sat derefter. Denne gang er rygsækkene eller kasserne med modtagersignal oftest gravet 1 hel meter ned. Der skal virkelig fokuseres – og graves som gjaldt det et menneskes liv! TID ER LIV!

KURSERNES LÆNGDE & SELV TRÆNING ?

De forskellige kurser varer mellem 7-10 dages varighed. Det kan være, at det ikke er meget i dine øjne, men det skal siges, at kurserne er MEGET intensive. Hvis man ikke er meget bekendt med indholdet i forvejen (erfaring), så skal der trænes og øves meget i perioderne, hvor man ikke er på kursus.

I løbet af sin skiführer aspirant tid skal man også selv gå 5 ture a min. 800- 1200 hm, som skal fremlægges og dokumenteres på Freeride & Touring kurset.

Hvis nogen vil gå den vej, som jeg gjorde, at blive østrigsk skifører, så er det anbefalelsesværdigt, i hvert fald som dansker, at sætte sig ind i tyske fagord indenfor skialpinisme – og bjergsport, men også at øve, træne og være klar til højderne (højdetræning) og fokusere på målet i sidste ende. Hvorfor gør jeg dette her?

TRÆN MED VENNER ELLER EN COACH

Hvis du har venner, der er helt vild med klatring, touring og bjergbestigning eller er skiführer eller bjergführer allerede, er det anbefalelsesværdigt at træne med dem, da de oftest er bedre end dig selv og kender til det du skal ud i. De vil være din bedste læremester.

Hvis du vil til optagelsesprøve til skifører og er usikker på dine færdigheder og kompetencer i forhold til ovenstående, kan du også booke mig til at undervise og coache dig. Jeg har selv været igennem – og ved hvad det kræver.

God forberedelse kan helt klart anbefales, hvis man vil nå sit mål!

/Anne-Louise Saikkonen Jørgensen – @freeridegirlcom

Vejen til staatlicher Ski instruktør – Østrig

Drømmer du om at uddanne dig til Staatlicher skilærer i Østrig? At få den østrigske, anerkendte ski instruktør uddannelse på højeste niveau i Europa? Så læs med her, hvordan vejen til staatlich geprüfter Skilehrer / Diplom skilærer foregår i Østrig. I nedenstående indlæg kan du læse det vigtigste i forhold til optagelsesprøven, tilmelding samt uddannelsens indhold og opbygning.

Optagelsesprøven

For at komme til optagelsesprøve på staatlicher, skal du være fyldt 18 år og være uddannet Landesskilærer i Østrig eller have konventeret din PSI’er fra Den Danske Skiskole til østrigsk Landesskilærer. Derudover skal du have bestået snowboard Anwärter samt have en lægeerklæring på, at du er fysisk & psykisk sund og rask. Tilmeldingsblanket til Staatlicher Optagelsesprøve 2022 findes HER.

Info om optagelsesprøven

Optagelsesprøven til Staatlicher finder sted hvert år “normalt” over 2 dage fra midten af januar i Maria Alm, Salzburg, Østrig. Der er mellem 145 – 170 personer til optagelsesprøven afhængig af tilmeldinger om året (pt falendende). Ud af disse, består omkring 60-70 personer hele optagelsesprøven.

(Jeg skriver “normalt” således, da der er nogle faktorer, der er ændret den seneste stykke tid. Derfor ved jeg ikke med sikkerhed, om f.eks. optagelsesprøven finder sted samme sted, som den har gjort de sidste 10 år nu).

Stor slalom test / GS

Første dag er en storslalomstest, der køres på tid. For at bestå denne, skal man tidsmæssigt være indenfor en vis procentdel af forløbernes tid. Kvinderne har lidt flere sekunder at løbe på end mændene. Man har 2 forsøg i alt (2 gennemløb).

Hvis man er indenfor tidslimit, går man videre til skolesving og egenfærdighed, der foregår den næste dag. Ofte bliver dele af skolesvingene allerede kørt om eftermiddagen samme dag som storslalom.

Skolesving & egenfærdighed

Man skal “stå/køre” 3 løb i alt, hvor af 2 ud af 3 skal være positive. Det er en god idé at sætte sig ind i de østrigske skolesving, således man ved, hvordan de køres inden eksamen. Man man ikke altid vide, hvad man kommer op i, det kommer an på sne og vejrforhold, men oftes er det: Dynamisk lange til korte sving (skolesving), opkørt off piste og ”rytmeskift” på sort piste – dvs. lange til korte sving – ”din egenfærdighed” skal vises dynamisk og kontrolleret på bedste vis selvfølgelig.

Når man har været igennem alle 3 løb, samles alle et sted i bunden af området og uddannerne har en liste med startnumre samt navne, der bliver råbt op  – og man får at vide om man har bestået eller ikke bestået! Instruktør aspiranter, der ikke taler tysk, kan forvente en “tysk test”, da undervisning og undervisningsmateriale foregår på tysk.

Består man optagelsesprøven i januar, skal man huske at tilmelde sig til den egentlige uddannelse inden august samme år.

Selve tilmeldingen af uddannelsen foregår normalt via BSPA INNSBRUCK

 Uddannelsens opbygning

For at kunne starte på selve Staatlicher uddannelsen (udover at have bestået optagelsesprøven), skal man have deltaget i et snowboard Landeslærer kursus, der kan tages et par uger før den egentlige Staatlicher uddannelse starter. Man behøver altså ikke at bestå snowboard kurset. Deltagelse er nok. Dernæst skal man have dokumentation på endnu et førstehjælpsbevis x-antal timer samt have arbejdserfaring som skilærer (x-antal dage) inden man kan påbegynde uddannelsen.

Staatlicher / Diplomskilæreruddannelsen i Østrig løber hvert år fra start november til midt april, altså over en hel skisæson (ca. 65 dage), og er ca. opdelt i 6 kursusdele, fordelt over 2. semestre. Pauseperioderne får man brug for: Enten til at rehabilitere kroppen efter meget skiløb – eller for at arbejde som skiinstruktør i højsæsonen, således man kan tjene penge i de perioder, hvor uddannelsen ikke finder sted.

Uddannelsen er gratis (undervisningen på Staatlicher Ski), men der er udgifter til hotelophold, liftkort, mad og drikke osv. 

1. semester

Det første kursus i november foregår normalt på Pitztal-gletscheren i Tirol, Østrig. Der bliver trænet skolesving, race/porte, off-piste – samt skiundervisning – og om aftenen er der teori. På dette kursus er der ingen praktiske eksamener andet end en teoretisk, sportspolitisk eksamen samt en test i engelsk, der tester dine sproglige kompetencer i engelsk, således du kommer i den rigtige gruppe i forhold til dine engelsk kundskaber senere på 2. semester.

Kurset i Pitztal varer “normalt” omkring 14 dage og efterfølges af 14 dages teori kursus i Hintermoos ved Maria Alm med fag som blandt andet sports biologi, fysiologi, anatomi, kinesiologi, biomekanik, engelsk, skisportens historie og alpint skiløb. I Hintermoos vil der være eksamener i de teoretiske fag. Såfremt man har læst Idræt eller til fysioterapeut, kan man få konverteret dele af de teoretiske fag, fx anatomi og fysiologi, og man behøver ikke deltage i i hhv. dele af eksamener og undervisning.

I starten af december foregår uddannelsen 14 dage på Ski Austria Academy i St. Christoph am Arlberg. I det store ski område, hvor den kendte skisportsdestination, St. Anton am Arlberg, også ligger. Arlberg området er suveræn til at træne og udvikle sine færdigheder på ski og har ideelle forhold til at blive staatlich geprüfter skilærer. Der bliver, som i Pitztal, trænet i alle skimæssige færdigheder. I slutningen af dette kursus, finder en praktisk eksamen sted på ski: I udvalgte skolesving og egenfærdighed.

Består man ikke skiløbet, kan man tage en re-eksamen inden påbegyndelse af 2. semester. Bestås denne heller ikke, skal man vente et helt år med at komme til re-eksamen og følge et nyt hold. Dumper man over 3 gange i noget, skal man starte helt forfra på uddannelsen.

ALPIN KURSUS / EU SECURITY

I midten af januar afholdes EU security kursus i St. Christoph am Arlberg. Dette er et udvidet alpin kursus, som er afsat til kørsel i off-piste, hvor man blandt andet går i dybden med følgende: LVS-søgning, (Beeper-træning/avalanche transciever), orientering ved hjælp af kort og kompas, ski touring, off-piste guiding, gletcher og – sne kendskab samt andre teoretiske emner i forhold til sikkerhed udenfor pisterne. Deltagerne vil blive uddannet til at bevæge sig sikkert og kompetent væk fra pisten for at gøre deres gæster bekendte med den uberørte natur. Der vil også være eksamen i henhold til ovenstående emner på dette kursus. Dette kursus er bl.a. er min. krav for europæisk top instruktør niveau på ski (Eu – Security). Så har du Eu Security kan du evt. få dette kursus anerkendt, hvis du deltager på staatliche skilærer uddannelsen.

Det skal dog siges, at I Østrig forholder reglerne sig således, at man som uddannet Staatlicher stadig kun har tilladelse til det samme som en landesskilærer må med sine gæster ude i off-pisten: Off piste kørsel i nærområderne til pisterne er tilladt samt nedkørsel i off-pisten, hvor du rammer en lift i bunden, er ok. 

Hvis du er i tvivl om dine rettigheder i off-pisten som ski instruktør med dine gæster, så spørg din skiskole chef. Du skal være uddannet Skiführer i Østrig for at tage folk med (skiskole gæster) på f.eks. randonee ture/skitouring, hvor du går op ad bjerget med skiene på ryggen eller med skind på skiene og evt. står på ski ned et sted, hvor der ikke er lifter i bunden, men hvor du skal tage en taxa eller bus eller gå til fods for at komme tilbage til civilisationen igen…

2. Semester

Inden man kan starte på 2. Semester på Staatlicher Ski uddannelsen, skal man have også deltaget i et 1-dags introduktionskursus i  langrend medmindre man har langrends Anwärter uddannelsen i forvejen.

2. semester starter i marts, hvor ski træningen intensiveres på højeste plan, således man er i stand til at klare de afsluttende eksamener i april. Der bliver trænet porte, new school, pukler og off-piste samt skolesving – og man bliver korrigeret og presset af uddannerne og hinanden ned til mindste detalje. Om aftenen er bliver der undervist i teoretiske fag. Det er også i marts, hvor storslalom testen, EU-testen, bliver kørt (min. krav for europæisk top instruktør niveau på ski)Det er også i dette semester, hvor undervisningseksamen finder sted ude på pisterne. 

Ja.. I dette semester bliver alle resterende eksamener i teori og praksis afholdt – og forhåbentlig derefter kan man kalde sig Staatlich geprüfter Skilehrer/in. Ellers må man op på hesten og prøve igen 🙂

Det var vist det hele. Der tages forbehold for ændringer, da uddannelsens opbygning og indhold kan være ændret, da der i 2021 er sket et skift i ledelsen. Jeg er glad for, at jeg fik lov til at tage uddannelsen under Rudi Lapper, der har gjort en fantastisk indsats og arbejde, da han var uddannelsesleder for den staatliche skilærer uddannelse fra 2013-2021.

NÅR DU HAR BESTÅET OG AFSLUTTET DEN ØSTRIGSKE STAATLICHE, KAN DU OVERVEJE OM DU SKAL GÅ VEJEN TIL ØSTRIGSK SKIFÛHRER; SOM KAN LÆSES VED AT KLIKKE HER!

Hvis du har yderligere spørgsmål eller har brug for at booke en “ski-coach” i forbindelse med dit skiløb eller eksamener på ski, er du velkommen til at kontakte mig.

/Anne-Louise

 www.freeridegirl.com

På dette link findes nyeste info på tysk om uddannelsen.

MVH:// Staatlich Geprüfter Skilehrerin – Anne-Louise Saikkonen Jørgensen

Prevent or reduce stress with mindfullness

When people are stressed, then do different things. People have their own methods. Some use a therapist, a friend, sex, elevated alcohol intake, read books, exercise, spend time in nature or use a coach or psychologist, when they have some challenges or crises in their lives. Not all ways are appropriate. It may also depend on what challenge you have in your life at the current moment. Gradually, over time, you find out what help & bring you in mental balance.

We can all be stressed. Sometimes I use mindfullness meditation & exercise to reduce stress and be in mental balance. Therefore, this blog post is about mindfullness training & meditation.

Mindfullness – What is it?

Mindfullness can be described as a specific, bodily, intentional orientation in relation to focusing one’s attention on something specific. The focus is to be open, curious and present in the present in a non-judgmental or judgmental way (Bishop et al., 2004; Germer, 2005).
Mindfullness originates originally from philosophical traditions, but is often associated with Buddhist philosophy and psychology (Bikkhu Bodhi, 2000; Nyanaponika, 1998). Studies show that mindfullness meditation has positive effects on eg. stress, chronic pain, depression and eating disorders etc. (See Baer, ​​2003; Melbourne Academic Mindfulness Interest Group, 2006).

Mindfullness – Where & when can I do it?

In principle, you can practice mindfullness in all places and times of the day – in different lengths and contexts. You don’t necessarily have to sit in a particular position or get up a certain place with a yoga mat. Beautiful, idyllic places and places where you feel comfortable may give you a better general experience of the meditation – the feeling of well-being and the landscape etc. When you make more effort out of something, I also think that it mentally gives a better effect.
Mindfullness can also be exercised when cycling, running or hiking alone or with others in the forest. As you run, you can focus on the breath. When you eat an apple, you can focus on the taste. When walking in crowds, you can also choose to focus only on the breath.
The fact that you focus is the main essence. The essential thing about meditation is, that your awareness of a particular point is gathered. The thoughts are focused on what you are currently doing.

I do mindfullness training when I walk up the mountain with skins on my skis. Skitouring.
I also do mindfullness training when I walk up the mountain with skins on my skis. Skitouring.


Mindfullness – examples in practice?

SHORTER SELF-TRAINING UNITS EVERY DAY

As you understand what mindfullness is, try to do the following at least once a day. Here are a few examples:
• Brush your teeth and only think about brushing your teeth
• Drink coffee and think only of the coffee; how does it taste, is it hot?
• Eat a piece of fruit or cake – focus on the taste.
In addition to focusing on bringing awareness to a particular point, you are also training the presence in the situation.

Mindfullness Meditation Training

You can “go” to mindfullness classes as you go to a yoga – or other classes. It can be motivating for people, who can’t get along on their own or need to get started. It’s just to find out who makes such hours close to you. Online you can also google “mindfullness meditation classes” and you will find different directions and avenues. Online classes as well. On youtube, there are also many examples of guided mindfullness meditation.


EXAMPLES OF 1 HOURS OF SITTING MEDITATION:

Once in a while, I do a kind of meditation called “informal mediation”:

10. min. breathing exercise

30. min. Body scanning (awareness of different body parts)

20. min mountain / sea meditation

The meditation can be at home, at the beach or the sea. Or where you find it cozy. Personally, I prefer to practice this kind of meditation somewhere in the mountains or at the beach – if possible. If the weather does not allow it, then a warm, cozy room with a pillow, candles and a blanket can also be the case. It is important to have a good time.

Mindfullness during sports activities


Not all people can or want to practice mindfullness meditation sitting somewhere, because it doesn’t make any sense. For them I will suggest doing it during sport activity:
Unconscious – I also do mindfullness training when I’m out skitouring up the mountain/ back country skiing, cross country skiing, cycling or running longer distances. Sometimes it can be so hard or challenging that I focus only on every step and breath I take. Then I’m doing Mindfullness training as well.
Mindfullness training is comparable to being in a state of flow, which provides the same positive psychological effects as mindfullness meditation. Like mindfullness, the experience of flow can gather awareness, thoughts and awareness of a particular point (Csikszentmihalyi (2005)). This can help you automatically reduce your stress level, because you become better at concentrating on what you need to focus on.

Mindfullness – The ability of concentration in daily life improves

Mindfullness training makes me better at focusing on everyday tasks – without eg. to look at my phone 10 times an hour or other things that take my concentration. It makes me less stressed, because I learn to be present in the moment with things that I’m doing – I get more effective …

If you want to have mindfullness training coaching from me – ONLINE or IRL, then contact me .

/Anne-Louise @freeridegirlom

Ski holiday for non skiers ST.ANTON am Arlberg: 10 THINGS TO DO

SKI Vacation for non skiers. Many have family members, who doesn’t want to ski or are not able to ski because of a reason. I have listened 10 things to do in and near St. Anton am Arlberg – for non skiers.

1. Tobogganing – Here in St. Anton you don’t even need to walk up. You can take the Nasserein gondola up to Gampen. Up there, there is a long, beautiful toboggan road way and down to town. Get more specifik information by clicking here .

2. Walking / Wandering outside in nature
Being outside and getting some fresh air is always good for you. Around St. Anton am Arlberg there are many marked wander routes around the snow covered mountains. Many options. Beautiful experience.

If you are only onto small walks, I can highly recommend a walk though the beautiful mountain town St. Anton am Arlberg & maybe have a look in all the shops & a coffee break in between.

Or

A walk in & around Pettneu am Arlberg. I recommend you to visit this little amazing mountain village. It’s situated around 7 km outside St. Anton am Arlberg. You can walk, take the car, taxi or the ski bus out here. Pettneu has a really beautiful walking road up in the mountains. You can take a break at “The Almfrieden hut” and get some food (e.g soup or Kaiserschmarrn) or drink a hot chocolate and walk down again or take the skis or a sledge down…

St. Christoph, Zürs, Lech am Arlberg or Stuben or Sonnenkopf am Arlberg is also worth visiting.

3. Playtime in the snow

When there is snow, there are a lot of options… Not everything has to cost money – & playing in the snow is for free. You can do it alone or with your family – build snowmen – make snow angels or iglos – snowball games and other snow activities.

4. Taking Pictures

Of the landscape or yourself.  Or maybe you meet a person, who wants to help making a photo of you in the beautiful surroundings. Photos are always great memories from your holiday.

5. Coffee – cakes – eating

Many nice places to go. Of course I have my favorites, but ask me private in a message, what I recommend or follow me at instagram in winter and look at my stories 🙂 @freeridegirlcom .

6. Arlberg Wellness Centre

In the middle of town, you will find Arlberg WellCom . Here it is possible to do fitness training, yoga, sauna & swimming or get a great massage. I often go there for a swim – Say hello, if we suddenly meet 🙂

7. Aprés Ski 

There are actually many people, who just come to St.Anton because of the great Aprés Ski situated on the mountain. They sleep long, heading for après ski and party the whole night long…

The most crowded /popular places start with the après ski music around 15.30/16.00 o’clock: The Mooserwirt, Crazy Kanguruh & Taps.

Otherwise it’s a bit more quiet après ski down in town. I can recommend Underground on the Piste & Anton Bar situated next to Galzig Bahn in 2 different directions… In center of town there are also Aprés Ski places, but I never get so far, so that’s why I can’t recommend them right now 🙂 If I have forgotten some important places, let me know.

8. Train trip to Innsbruck

Do you miss the “Big City” feeling already after some days in the mountains? Well.. Then you can take a train trip to Innsbruck. Innsbruck not like very big, Big, city, but it’s the capital of Tirol (my opinion), and beautiful architecture combined with older buildings. At Christmas time it’s very nice. I think all cities and towns are in Austria.

But also just the train trip from St.Anton am Arlberg through the mountains to Innsbruck is an experience it self. There are directly trains from St. Anton train-station to Innsbruck.

9. Arl.Rock Sport-park & Resto-bar

Great activity place situated next to the train station: Climbing & bouldering. Tennis courts, squash court. Bowling. Newest activity is the trampolines. Also there is a sport bar & thai restaurant inside the building. The food from the Thai restaurant taste amazing. I recommend.

10. RELAX AT YOUR HOTEL

Maybe you should just give your self some time to relax & be nice to your self. Sleep long. Have sex with your partner or masturbate. Eat a long breakfast, enjoy your coffee. Read a book or the newspaper magazine you love to read. USE YOUR WIFI. Do all things in slow motion. Get a massage. Go into the wellness & sauna area if possible. One day fully relaxing can be good for you.

No skiing on a ski holiday can also be a great holiday!!

Sure I have forgotten something above. The Arlberg Area have so many things to offer. It will take too much of my time to write down. If something very important is not in the text, then let me know 🙂

OTHERWISE:

The Tourist Information Office of St. Anton am Arlberg can give you the best tips for your ski holiday & activities to do.

I WISH YOU A PLEASENT HOLIDAY!

/Anne-Louise @freeridegirlcom

Skiing during pregnancy?

YES or NO? Is it safe?

NOTHING is Safe in this world ?! DO WHAT YOU FEEL FOR!

Maybe it’s good for you, but if you feel doubts, anxiety or fear about it, then you shouldn’t ski, but do something else. A pregnancy is only 9 months.

MY OWN EXPERIENCE

Here below is my EXPERIENCE about skiing during pregnancy and my recommendations to women, who consider to ski during pregnancy.

I was pregnant the whole winter season 2017/2018. Skiing is a big part of my life (passion, work & identity).

In the first 3-4 months of pregnancy, I skied like I “normal” do. On a relative high ski level. What I wanted to do, but could control without doing wild races etc. When I was 5, 6 & 7 months pregnant, I skied more gentle and soft: Skiing at empty areas is really important  – with pleasure and joy and control… When I was around 6 months pregnant, I also did a little skitour; Rendl, Kreuzjochspitze, Kappl & back to Arlberg. I love this tour. I had a good time with my partner, and I wouldn’t do it, if I didn’t felt well.

Around 7 months of pregnancy it got hard getting my ski boots on and off. My stomach got bigger. I felt I had to stop. I felt quite big & heavy. Also the pressure DOWN… OMG!

skiing while pregnant. Schöngraben powderrun. St. Anton am Arlberg. 14 December 2017.

SKIING 1 YEAR LATER

When I compared my skiing one year later (2019), I could feel I was much more lighter on the skis, and I my body was not so tired after skiing than when I was pregnant. While I was pregnant and went skiing, my body got much faster tired than normal. In the situation I could not feel it, but afterwards (2019) I could. I felt that change a lot during this ski season (2018/2019). But remember I did not only ski one week /year, when I was pregnant. I skied maybe 4 times a week / 5 months…

I also only gained 12 Kilogram in weight during my whole pregnancy. But when you get pregnant or fat (suppose it’s the same process), your body get used to the more weight naturally, so your body grow and you don’t always see it, before you watch yourself in the mirror. Also “fat” people feel more tired or feel more energy, when they have lost some weight 🙂

Did I have any doubts skiing while pregnant?

I only got my doubts about skiing during pregnancy, when other people told me not to. Some people were not really nice to me. Maybe they just wanted to help me the best. I got sad, when some people people found it crazy skiing during pregnancy, but I did what was best for me. They don’t know me. I know my self best. What’s good for me. Especially men always had an opinion. They don’t know how it is to be a pregnant woman at all!

When mum is happy, baby is happy in your stomach as well.

DEPRESSED or SKIING

I listened to myself, and it was a good choice, because skiing was good for me. Much better than sitting at home and getting Frustrated or Depressed. I almost ski like I walk, and I felt good about it. Cold air, snow and sunshine helped my pregnant health… Getting out each day skiing while pregnant was much better for me than sitting at home watching a movie with chips and feeling more fat! It makes me depressed being too much inside – and my body cannot handle just being lazy.

ACTIVE PREGNANCY

I was very active during pregnancy. Every day. Swimming. Skiing & a lot of walking with the dog. It was a good time. The baby had a good time as well. I had a good time pregnant. If I made too much of nothing, I started to get headache or got sad or something what wasn’t good for me. Fresh air and movement & healthy food was one of my keys to a healthy pregnancy. Only in the end of my pregnancy, I just did very calm stuff. I slowed down a lot, because the pressure down was heavy for me & my body….

Staying active during pregnancy is always good. You also produce more endorphins, which leads you in a more happy mood. I also believe that you get a more happy child, if mum is happy.

(My child is a smiling little boy now, maybe it’s just a coencidence, but he is often in a great, smiling mood)

If you suddenly start to bleed or it hurts, some unexpected happening, then you have to stop, but that’s with all sport activity…

BECAUSE I SKIED DURING PREGNANCY DOESN’T MEAN YOU HAVE TO

Not every woman is like me.

ADVICE TO YOU – PREGNANT & SKIING: 

Firstly: I wouldn’t go skiing, if I was a totally beginner. Then the risk of falling is VERY BIG! Skiing is a high impact sport and there is a higher risk of falling or collision. If you are an experienced skier there is less risk of such things happening.

Second:  Most important is to avoid the big crowds on special rush hours. If you don’t know the area well, you can consider to book a ski instructor, who knows which areas are more quiet during the day, so you can avoid the “dangerous rush hour” places in the ski area.

BE AWARE OF: Especially In 3 trimester falling on your bump or people running into you can be dangerous for you and your baby…

Anyways, RISK IS RELATIVE & accidents can suddenly happens – you can have bad luck.

For me it would be more risk involved to walk on the street in winter with ice or going on a bike than skiing. You can also fall down some stairs or somewhere in your house on your stomach.

SKIHOLIDAY WITHOUT SKIING

If you go on a skiing holiday and are pregnant, you don’t necessarily need to ski or cancel your trip with your family, because you got pregnant. You can do lots of other stuff than skiing e.g. walking in nature, swimming, wellness, reading a book etc., while the other part of your family goes skiing.